Όσο τα κοινωνικά προβλήματα πληθαίνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη των ανθρώπων για αυτό-έκφραση, αμφισβήτηση, δημιουργία. Ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, ο κόσμος όλος σείστηκε από μία ανάγκη για καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων που υπόκωφα βρίσκονταν ακόμα καλά κρυμμένες στην τωρινή πραγματικότητα. Μέσα από όλη αυτή την αναταραχή, μπορέσαμε να δούμε πολλές νέες ομάδες να αναπτύσσονται και να διεκδικούν την θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Από τον Οκτώβριο του 2018 μία μη τυπική ομάδα νέων 16 έως 30 ετών, άνθισε στους κόλπους της ελληνικής επαρχίας, στην πόλη της Λάρισας.
Η MAKE USE δίνει την ευκαιρία σε νέους να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντολογικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές. Διοργανώνει εκδηλώσεις, συμμετέχει σε συνέδρια, ενώ δεν λείπουν και οι διασυνδέσεις με την Ευρώπη. Για τα περισσότερα προγράμματά της χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχοντας πει όλα αυτά, ανυπομονούμε να σας συστήσουμε το νέο της έργο.
Έχοντας την ανάγκη να εκφραστεί κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι η επιτέλεση της σεξουαλικότητας και η εικόνα του σώματος που έχουμε ο καθένας για τον εαυτό του, η MAKE USE, δημιουργεί μία σειρά webcomics με τον τίτλο Σεξουλαϊκότητα’. Η ιδέα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και η περίοδος της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι, μάλλον βοήθησε αυτήν την ιδέα να ευδοκιμήσει και να μεταμορφωθεί σε πράξη. Έκτοτε, η MAKE USE, έθεσε το σχέδιο της σε γραμμή πλεύσης. Έχοντας μία βασική υπόθεση, ότι η εικόνα του σώματος και η έκφραση της σεξουαλικότητας, πλάθεται από τα στερεότυπα των ΜΜΕ, τα οποία δεν αφήνουν χώρο για το διαφορετικό, δημιουργήσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για να ελέγξουν αυτούς τους ισχυρισμούς του. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από περισσότερα από 300 άτομα και μάλιστα σε λιγότερο από 5 μέρες. Φάνηκε λοιπόν πως όχι μόνο η υπόθεσή τους ήταν αληθής, αλλά και πως υπήρχε μία μεγάλη ανάγκη των νέων να το εκφράσουν αυτό.
Σιγά σιγά, η ιδέα έπαιρνε μορφή και τον Σεπτέμβριο ήρθε πια η ώρα να πάρει μορφή και στο χαρτί. Με την βοήθεια δύο δημιουργών comic, του LoudMouse Crew Comics και του Meimelka και μιας απόφοιτης της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, της Μαρίας Μπράχου, τα μέλη της MAKE USE δημιούργησαν τέσσερα μοναδικά webcomic. Είμαι κάτι περισσότερο από ενθουσιασμένη να είμαι η πρώτη που βλέπω τα webcomic πριν ακόμα δημοσιευθούν στις σελίδες επικοινωνίας της MAKE USE.
Αυτά τα τέσσερα κόμικς αποπνέουν μία φρεσκάδα και αγγίζουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με χιούμορ και την κατάλληλη δόση ειρωνείας. Μέσα από τον digital σχεδιασμό και την ποικιλία στον τρόπο αναπαράστασης της εικόνας, δημιουργείται μία φαντασιακή πραγματικότητα, η οποία σατιρίζει την πραγματικότητα που ζούμε, αφήνοντας στον αναγνώστη άλλοτε μία ευχάριστη πικρία και άλλοτε ένα συναίσθημα πιο δυνατό, πιο δυσάρεστο ίσως γιατί καταλήγει στην συνειδητοποίηση ‘πως έτσι είναι τα πράγματα’. Πρόκειται για μία προσπάθεια δυνατή, που εμπνέει και ταρακουνάει τ@ αναγνώστ@, για να έχει μεγαλύτερη επίγνωση όταν αυτά συμβαίνουν γύρω τ@.
Είτε ασπρόμαυρα, είτε με χρώμα, είτε με λεζάντες και διαλόγους, είτε χωρίς, τα τέσσερα webcomic σίγουρα κάνουν αίσθηση. Αποτυπώνουν μία πραγματικότητα κρυμμένη στις σκέψεις μίας μεγάλης μερίδας νέων και προσπαθούν να την καυτηριάσουν, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, ώστε να ανθίσει μία αντίληψη πιο ανεκτική στο διαφορετικό, πιο χαρούμενη για τον εαυτό, πιο αισιόδοξη και διαλλακτική στις δυσκολίες. Στο πρώτο webcomic, είναι εύκολο να διακρίνουμε την αγανάκτηση από την υπερπληθώρα κοινωνικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά στα media. Το webcomic, μας προσκαλεί να κάνουμε shut down και να αφήσουμε όλα αυτά τα errors κλειδωμένα σε μία μαύρη οθόνη. Και κατ’ επέκταση να σταθούμε με θάρρος και χιούμορ απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας και να αφήσουμε τα γλυκά μας κατοικίδια να αναλάβουν δράση, βάζοντας τους θύτες στη θέση τους. Πηδώντας από το δεύτερο στο τρίτο webcomic, λοιπόν, ο ενθουσιασμός γίνεται μεγαλύτερος, αφού συναντάμε μία εικόνα πολύ γνωστή σε όλους. Μία αλληγορικά δυναμική εικόνα, η οποία μοιάζει με τον χειρότερο μας εφιάλτη. Μία μηχανή μαζοποίησης, η οποία δεν κάνει μόνο την εμφάνιση μας όμοια με όλους τους υπόλοιπους, αλλά όπως φαίνεται στο τέταρτο comic και την συμπεριφορά μας. Θύτες που μιλούν και θύματα που σιωπούν. Η δυναμικότητα των webcomic γεννά μέσα μας την λύπη και τον θυμό γι’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά επιτρέπει και στα συναισθήματα της αμφισβήτησης και της μαχητικότητας να εγερθούν και να αναλάβουν δράση. Όχι στα webcomic, αλλά στην πραγματική ζωή.
Μείνετε συντονισμένοι στα μέσα επικοινωνίας της ομάδας MAKE USE για να διαβάσετε τα webcomic Σεξουλαϊκότητα’
Facebook: @MakeUseLarissa
Instagram: @make_use_larissa
Leave a Reply